Bieden op een woning? Maak een plan!

Succesvol bieden op een woning, start met een goed plan van aanpak. Vooral in de huidige (krappe) woningmarkt is het handig om goed voorbereid te zijn.

Ten eerste is het natuurlijk van belang om te laten onderzoeken  wat je kunt lenen bij een bank of een hypotheekinstelling. Plan een afspraak  in met een hypotheekadviseur en laat je goed informeren en adviseren over wat voor jou haalbaar is. Vaak wordt door een hypotheekadviseur gevraagd naar je laatste drie actuele salarisstroken, een werkgeversverklaring een printscreen van je spaarrekening. Handig dus om deze stukken al op te vragen en in te laten vullen door je werkgever. Aan de hand van het vastgestelde jaarinkomen en bijkomende zaken, kan een hypotheekadviseur een voorlopige indicatie van het te lenen bedrag opmaken. Op basis van deze informatie kun je een gericht en realistisch bod uitbrengen op een woning. Let op, een hypotheek dient altijd na het tekenen van de definitieve offerte nog akkoord bevonden te worden door de bank of hypotheekverstrekker met wie je de hypotheek aan gaat!

Vervolgens, dien je je goed te laten informeren over de werkwijze van de verkopend makelaar. Is er veel interesse in de woning? Dien je voor een bepaalde datum een bod uit te brengen? Is er ruimte voor onderhandeling? Wat als je bent overboden? Zorg dat je goed geïnstrueerd bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De verschillen tussen de werkwijze van makelaars kunnen soms behoorlijk groot zijn. Zorg in ieder geval dat wanneer je een schriftelijk bod (per mail) uitbrengt, altijd een bevestiging van ontvangst van dit bod wilt ontvangen. Daarbij meld je tevens je voorwaarden zoals: ontbindende voorwaarden meeneemt, zoals voorbehoud van financiering tezamen met de duur hiervan, datum van overdracht, voorbehoud van een bouwkundig rapport en de hoogte van het bedrag en overige voorwaarden. 

Let op, ondanks dat een verkopend makelaar er altijd alles aan zal doen om het verkoopproces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, is de opdrachtgever altijd de beslissende factor. Hou er dus rekening mee dat een gunfactor bijvoorbeeld ook een beslissende factor van een verkoper kan zijn.

Verder adviseren wij een kopende partij altijd om de koopovereenkomst zo snel mogelijk te ondertekenen. Een handtekening betekent in deze tijden pas een definitieve koop van de woning!

Helaas is het op dit moment rennen geblazen op de woningmarkt! Soms is een woning al verkocht voordat jij deze überhaupt op Funda bent tegen gekomen. Om deze reden adviseren wij om een aankoopmakelaar in arm te nemen. Naast het feit dat je met een aankoopmakelaar sterker in je schoenen staat, kan een makelaar schakelen met andere makelaars, kunnen zij je een helder advies over de woning geven, dragen zij zorg voor het contact met de verkopend makelaar en worden belangrijke zaken gecheckt die je wellicht als koper zijnde over het hoofd ziet!