Wanneer heb ik een bouwvergunning/omgevingsvergunning nodig?

Heeft u verbouwplannen? Wilt u bijvoorbeeld een aanbouw, opbouw of dakkapel realiseren of wilt u juist iets slopen? Dan is daar wellicht een vergunning voor nodig. Maar hoe komt u daarachter?

Vergunningsaanvraag

Tegenwoordig wordt een bouwvergunning officieel omgevingsvergunning genoemd. U kunt bij het Omgevingsloket online de vergunningcheck uitvoeren en zo gemakkelijk nagaan of u  een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw verbouwing. Soms is het maken van een bouwmelding alleen al voldoende, ook dit kunt u doen bij het Omgevingsloket. Mocht blijken dat u een vergunning nodig heeft, kunt u deze tevens door middel van uw DigiD aanvragen bij het Omgevingsloket.

Schakel hulp in

Tijdens de vergunningsaanvraag moet er een specificatie van de werkzaamheden ingediend worden. Het is handig om dit document op te laten maken door een architect, omdat de vergunningsaanvraag aan bepaalde eisen moet voldoen. Een architect weet precies welke eisen dit zijn en hoe hij mogelijke obstakels kan tackelen.

Daarnaast is het handig om advies in te winnen bij de gemeente, zeker als u een ‘bijzondere’ woning heeft met bijvoorbeeld een monumentstatus. Tevens kunt u dan meteen bij de gemeente peilen hoe kansrijk uw verbouwplannen zijn (dit kan middels een Quickscan). 

Verleend / afgewezen

Het besluit wordt binnen maximaal 8 weken door de gemeente genomen. Voor complexe vergunningaanvragen kan deze termijn aanzienlijk langer duren (maximaal 6 maanden). Wanneer de gemeente akkoord is, komt de aanvraag in de status Ontwerpbesluit en wordt deze gepubliceerd op de gemeentelijke website. Gedurende een termijn van 6 weken hebben belanghebbenden vervolgens de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Worden er geen zienswijzen ingediend, of worden deze ongegrond verklaard, dan kan de omgevingsvergunning definitief worden verleend en kunt u gaan starten met de verbouwing.

Het kan  ook gebeuren dat uw vergunningsaanvraag wordt afgewezen. In dit geval heeft u het recht bezwaar in te dienen tegen deze beslissing. Een tweede optie is om de vergunningsaanvraag in te trekken en-/of aan te passen en met de gemeente in overleg te gaan over de mogelijkheden.