Wat verandert er op de woningmarkt in 2023?

De Nederlandse huizenmarkt is de afgelopen jaren onderworpen aan verschillende veranderingen, met verschillende belangrijke beleidswijzigingen die zowel eigenaren als huurders en kopers raken. We zetten graag de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 voor je op een rij:

-          Verlaging jubelton. De jubelton is het bedrag wat ouders belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken ten aanzien van de aankoop van een eigen woning. Het bedrag is verlaagd van € 106.671 naar € 27.231. In 2024 verdwijnt de jubelton volledig.

-          Aankoopbedrag startersvrijstelling omhoog. Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven op de verkoop van een onroerend goed in Nederland. De startersvrijstelling is een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters (18 – 35) die een woning kopen, welke zij zelf voor langere tijd gaan bewonen. Om de vrijstelling aan te vragen, mag je nog niet eerder gebruikt hebben gemaakt van de regeling. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters gaat van € 400.000 naar € 440.000 en in 2024 zelfs naar € 510.000.

-          Tarief overdrachtsbelasting beleggers omhoog. Naast de wijzigingen in de algemene vrijstellingsdrempel heeft de overheid ook een verhoging aangekondigd van de overdrachtsbelasting voor beleggers, van 8% naar 10,4%. Dit hogere tarief geldt voor bijvoorbeeld een tweede of derde woning, een bedrijfspand of indien je onroerend goed aankoopt als bedrijf.

-          Huurtoeslag omhoog. De overheid heeft aangekondigd dat de huurtoeslag, een vorm van financiële hulp voor huurders met een laag inkomen in Nederland, zal toenemen. Deze verhoging is bedoeld om de huur betaalbaarder te maken voor mensen met een lager inkomen. Of je voor huurtoeslag in aanmerking komt en wat de verhoging van de huurtoeslag is, lees je op de website van de Rijksoverheid.

-          Prijsplafond energiekosten: Het kabinet heeft een prijsplafond energiekosten ingevoerd, dat moet bijdragen aan het betaalbaarder maken van energie voor huishoudens in Nederland. Heb jij een gemiddeld verbruik aan elektriciteit en gas? Dan wordt jouw energierekening nooit hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief.

      -          Subsidie isolatie woning. De regels omtrent het aanvragen van subsidie ten aanzien van isolatievoorzieningen voor de eigen woning zijn tevens aangepast. In 2023 mag je ook subsidie aanvragen als je maar één isolatiemaatregel neemt. Indien je bijvoorbeeld de vloer laat isoleren, krijg je hiermee gemiddeld 15% van de kosten terug. Neem je twee of meer maatregelen, dan is de subsidie hoger en krijg je gemiddeld 30% van de kosten terug.

-        NHG-grens omhoog. De NHG-grens is van € 355.000 in 2022 naar € 405.000 verhoogd in 2023. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen (denk hierbij aan: zonnepanelen op het dak, betere isolatie of misschien een warmtepomp) ligt de NHG-grens 6% hoger en komt neer op: € 429.300. Nog een leuk bijkomend feitje, een NHG hypotheek kent een lager risico voor de bank en dus krijg je korting op de hypotheekrente. Gemiddeld is een NHG hypotheek 0,5% goedkoper!

-          Maximale leentarief tweeverdieners omhoog. Tot slot heeft de regering aangekondigd dat tweeverdieners (d.w.z. koppels waarbij beide partners werken) in aanmerking kunnen komen voor hogere hypotheekbedragen, het tweede inkomen mag namelijk voor 100% meegerekend worden. Eerder was dit nog 90%. Op deze manier moet het voor hen makkelijker worden om een ​​woning te kopen.

Al met al zijn deze beleidswijzigingen bedoeld om de woningmarkt in Nederland betaalbaarder en toegankelijker te maken. Het valt nog te bezien hoe effectief ze zullen zijn om dit doel te bereiken, maar ze zijn zeker een belangrijke stap in de goede richting. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Wij gaan graag met je in gesprek, de koffie staat klaar!

Neem contact met ons op.