Een woning kopen of huren: wat is nu verstandig?

De huizenmarkt staat op zijn kop, hoge prijzen en daartegenover relatief weinig aanbod. Als starter met een modaal inkomen wordt het steeds lastiger om een woning te vinden, tenzij je een flinke zak spaargeld hebt. Huren is daarentegen ook niet makkelijk, voor een sociale huurwoning verdient u vaak te veel of moet u lange tijde ingeschreven staan. Echter, voor een woning in de vrije sector verdient u vaak weer te weinig.

Wat is nu verstandig?

Kopen

De woonlasten zijn momenteel betaalbaar door de relatief lage hypotheekrente, hierdoor kunt u dus snel gaan aflossen en bouwt u meteen vermogen op. Indien de hypotheek is afgelost, behoort de woning tot uw eigendom. De hypotheeklasten zijn dus deels investering, dat betekent dat u geen geld ‘weggooit’. Echter, hangt aan het kopen van een woning wel het risico van een restschuld. Dit kan gebeuren als een woning minder waard wordt en uw hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Op dit moment zijn de koopprijzen zeer hoog en is de kans op een mogelijke restschuld op korte termijn aanwezig. 

Huren

Het voordeel van een woning huren is dat u flexibel bent. Als huurder kunt u het huurcontract vaak op ieder moment weer opzeggen, in achtneming met de opzegtermijn. U heeft zodoende een lager financieel risico dan bij koop. Echter, bij huurwoningen kunnen de huurlasten jaarlijks flink oplopen. Dit door een stijging van de huurprijzen, een hypotheekbedrag blijft gelijk.

Eén ding is zeker, de woonlasten zijn bij kopen over het algemeen lager bij dezelfde woning (indien je van plan bent voor langere tijd in de woning te blijven). 

 

Welke vragen moet u zichzelf stellen voor u een beslissing neemt? Bekijk het in onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=tU2aqGD6uXg&feature=youtu.be

Recent bekeken