Overdrachtsbelasting 2021

Sinds 1 januari jl. zijn de tarieven voor de overdrachtsbelasting gewijzigd. Een aantrekkelijke regeling voor starters, minder aantrekkelijk voor beleggers. Wat is er nu exact gewijzigd? Wij zetten het voor u op een rijtje:

Starters

Voor de aankoop van een woning voor starters, vervalt de 2% overdrachtsbelasting, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

-       U bent tussen de 18 en 35 jaar;

-       De startersvrijstelling is niet eerder aangevraagd en dit is vastgelegd in een verklaring;

-       U gaat de woning zelf bewonen en dit is vastgelegd in een verklaring;

-       LET OP vanaf 1 april 2021: De woningwaarde is lager dan €400.000.

Indien u niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, wordt er vooralsnog een tarief van 2% overdrachtsbelasting in rekening gebracht.

Voor het aanvragen van de startersvrijstelling, dient u voor het passeren van de leveringsakte bij de notaris de “Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling” in te vullen. U kunt het formulier downloaden op de website van de overheid.

Beleggers

Indien u een woning koopt ter belegging of bijvoorbeeld voor één van uw kinderen, dan geldt er sinds 1 januari een tarief van 8% overdrachtsbelasting. Deze regel geldt tevens wanneer u bijvoorbeeld een bedrijfspand of vakantiewoning wilt kopen.

Let op: De woningwaardegrens van €400.000,00 gaat pas in per 1 april 2021. Tussen de periode van 1 januari tot 1 april 2021, vervalt tevens de overdrachtsbelasting voor duurdere woningen, mits u tevens aan de overige, bovengenoemde voorwaarden voldoet.

 

 Free Icon | Euro