Nieuwbouwwoning gekocht?

Wat is nu een goede periode om uw woning te koop te zetten? Tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst en de oplevering van uw nieuwbouwwoning zit een behoorlijke periode, soms wel twee jaar! Daarnaast wordt het oplevermoment pas een aantal weken van tevoren definitief bekend gemaakt. Wat is dan een goed moment om uw woning te koop te zetten?

Meestal wordt u middels een periodieke nieuwsbrief van de aannemer op de hoogte gehouden omtrent de werkzaamheden op de bouwplaats. Zodoende krijgt u beter beeld van de voortgang van de bouw. Tevens wordt er vaak een grove opleverprognose afgegeven via de nieuwsbrief. Op basis van deze gegevens kunt u op den duur de verkoopwerkzaamheden voor uw huidige woning gaan opstarten. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden:

Direct uw woning verkopen, tussentijds huren.

Wilt u liever zekerheid? Dan kunt u ervoor kiezen om uw huidige woning in de verkoop te zetten, zodra u bij de notaris bent geweest voor uw nieuwbouwwoning. Afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt, heeft u vrij snel zekerheid dat uw huidige woning is verkocht. Het kan zo zijn dat de kopers van uw huidige woning geen 1,5 jaar willen wachten tot de bouw van uw nieuwbouwwoning gereed is en u de keuze maakt om tijdelijk een woning te huren.

Let er wel op dat dit niet geheel zonder risico gaat. Indien u een tijdelijk huurcontract afsluit, heeft deze een einddatum. Zorg ervoor dat deze einddatum een aantal weken na de geprognosticeerde oplevering van uw nieuwbouwwoning ligt, zodat u hiermee niet in de knel komt, mocht de oplevering uitgesteld worden.

Daarnaast zijn de meeste huurcontracten voor minimaal een jaar en is het lastiger een woning te vinden voor bijvoorbeeld 7 maanden.

Gedurende het traject verkopen met flexibele opleverdatum van uw huidige woning.

Een andere optie is om de start bouw af te wachten. Verloopt alles volgens planning en heeft u er een goed gevoel over? Dan kunt u besluiten om over te gaan tot de verkoop van uw huidige woning. Ook als de oplevering pas over geruime tijd (lees 9 maanden) is. Het is hierbij uiteraard erg belangrijk dat u een koper vindt die bereid is zo lang te wachten. Laat uw makelaar tijdens de bezichtigingen al aangeven dat u een nieuwbouwwoning heeft gekocht en let tijdens de onderhandelingen goed op de voorwaarden die aspirant-kopers aan hun voorstel hangen. Een flexibele koper kan meer waard zijn dan de hoogste bieder.

Ook deze optie gaat niet geheel zonder risico’s. Mocht de oplevering van uw nieuwbouwwoning uitgesteld worden, wilt u uiteraard dat de koper(s) van uw huidige woning ook aan dit uitstel meewerkt zodat u niet ‘op straat’ komt te staan. Bespreek van te voren goed de risico’s en laat de afspraken schriftelijk vastleggen door uw makelaar in de koopovereenkomst. 

Wachten met de verkoop tot de oplevering van uw nieuwbouwwoning nabij is.

Heeft u geen zin om tussentijds te verhuizen of wilt u het risico van een uitgestelde oplevering niet lopen? Helemaal begrijpelijk! Naarmate de bouw vordert, wordt de opleverplanning vaak iets inzichtelijker gemaakt. Soms wordt er zelfs al in maanden/weken gecommuniceerd. Natuurlijk is dit ideaal om mee te nemen tijdens de verkoop van uw huidige woning en kunt u er ook voor kiezen om het verkooptraject pas later op te pakken. Zodoende kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden met de koper(s) en kan de overdracht bij de notaris vaak al vrij snel plaatsvinden.

Let hierbij op dat u ook rekening houdt met uw verhuistijd. Laat u uw nieuwbouwwoning casco opleveren? In dat geval heeft u waarschijnlijk meer tijd nodig om te verhuizen/verbouwen dan wanneer u alles bij de projectshowrooms uitzoekt. Handig om voor uzelf een planning op te maken voor het definitieve notarieel transport van uw huidige woning wordt ingepland!

Kunnen wij u ook begeleiden tijdens dit traject of wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op, we plannen graag een vrijblijvende afspraak met u in!