Nieuwbouwwoningen in 2020 gemiddeld 15% duurder

Vanaf 1 juli 2020 gelden er strengere duurzaamheidseisen voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouw. Vergunningsaanvragen dienen vanaf dat moment te voldoen aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG).

De nieuwe eisen om woningen en gebouwen duurzamer en energiezuinig te maken, resulteert in een stijging van de bouwkosten. De bouwkosten van nieuwbouwwoningen zullen gemiddeld 15% hoger liggen dan vorig jaar, afhankelijk van het woningtype en de mate van duurzaamheid. Ten aanzien van de verduurzaming van nieuwbouwwoningen is vorig jaar (sinds 1 juli 2018) reeds de maatregel ingevoerd dat deze niet meer aangesloten mogen worden op het aardgas net. Nieuwbouwwoningen moeten geheel gasloos gebouwd worden. Deze maatregel is tevens meegerekend in de prijsstijging van 15%.

Echter, komen deze extra kosten bovenop de reguliere prijsstijging van nieuwbouwwoning de afgelopen jaren. De grondkosten zijn gestegen omdat we ons momenteel in een hoogconjunctuur begeven, daarnaast zijn het woningtekort en de schaarste aan bouwlocaties tevens oorzaken van de prijsstijging van de afgelopen jaren. De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen momenteel harder dan de prijzen van bestaande woningen. 

 

Prijsontwikkeling nieuwbouw vs. bestaande bouw 

 Bron: Vastgoedactueel.nl

De prijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning gaat zelfs over de €390.000,-. Door de enorme prijsstijging van nieuwbouwwoningen is het voor starters bijna onmogelijk om een nieuwbouwwoning te kunnen financieren. Hierdoor haken kopers af en blijft de bestaande bouw in trek.