Nieuwbouw: Wat is een voorschouw en hoe werkt het?

Het is bijna zover, uw nieuwbouwwoning is gereed en u heeft een uitnodiging gekregen voor de voorschouw. Maar wat is een voorschouw nu precies? Een voorschouw is simpel gezegd een repetitie van de oplevering van uw woning, ook wel vooroplevering genoemd.

Tijdens de voorschouw krijgt u de gelegenheid om te controleren of de woning volgens de afspraken is gebouwd. Op het moment van de voorschouw is de woning echter nog niet 100% gereed. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat niet al het sanitair gereed is of dat de aannemer nog zaken moeten afwerken. Toch vindt de voorschouw plaats, zodat eventuele onvolkomenheden eventueel voor oplevering kunnen worden opgelost.

Normaliter staat er voor een voorschouw circa 1,5 uur gepland en kunt u zelf door de woning wandelen om deze te controleren op eventuele gebreken en afwijkingen. Het is voor u, als koper, verstandig om de bouwnummertekening en het totaaloverzicht van het meer- en minderwerk bij de hand te hebben. Mochten er gebreken zijn, dan kunt u deze opnemen op een daarvoor bestemd formulier. Zorg ervoor dat er een foto (kopie) gemaakt wordt van het formulier, dit formulier wordt namelijk aan de uitvoerder overhandigd. Het uitvoeringsteam zal de punten vervolgens nalopen en indien noodzakelijk voor oplevering corrigeren.

Vaak wordt de vraag aan ons gesteld of het handig is om een bouwkundige mee te nemen tijdens de voorschouw. Wij raden dit af, omdat de woning tijdens de voorschouw nog niet geheel gereed is en er dus een gedeeltelijke, soms onbegeleide, controle plaatsvindt. Mocht u graag uw woning na willen laten kijken door een bouwkundige, kunt u een expert inschakelen tijdens de oplevering. Alle zaken die tijdens oplevering worden geconstateerd, worden gebundeld en als opleverpunten genoteerd op het opleverformulier. De aannemer heeft vervolgens 3 maanden de tijd om deze gebreken/onvolkomenheden te herstellen.