7x vragen tijdens bezichtigingen

U heeft eindelijk uw droomhuis gevonden! Maar waar moet u nu rekening mee houden? In de huidige woningmarkt komt het voor dat u maar één keer de mogelijkheid krijgt om de woning te bezichtigen. Belangrijk dus om tijdens deze afspraak de juiste vragen te stellen. Lees de omschrijving over de woning op bijvoorbeeld Funda.nl of op de website van de makelaar goed door, wellicht vallen hier al een aantal zaken op waar u vragen over heeft. Stel zodoende van tevoren een lijstje op met vragen en neem deze mee tijdens de bezichtiging. Vanwege uw enthousiasme kunt u namelijk tijdens een bezichtiging zaken over het hoofd zien en vergeten te vragen aan de makelaar.  

Hieronder hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet:

1.    Is er een energielabel en wat is het bijbehorende energieverbruik van de woning?

Het energielabel van de woning is vaak terug te vinden op Funda (A-G). Echter, wil dit nog niet alles zeggen, vaak is dit label nog niet definitief. Hoe is de woning bijvoorbeeld geïsoleerd (vloer, gevel en dakisolatie)? Is er enkel of dubbel glas? Heeft de woning een warmtepomp of CV ketel? Is de woning voorzien van zonnepanelen? Deze aspecten hebben allemaal invloed op de energierekening. Vaak wordt het energieverbruik van de huidige woningeigenaar genoemd in de brochure. Al moet u er natuurlijk rekening mee houden dat voor ieder het energieverbruik anders is. 

2.    Hoe oud is de CV ketel?

Een CV ketel dient goed onderhouden te worden en ongeveer na vijftien jaar vervangen te worden. Het is dus handig om bij de verkoper te checken hoe oud de CV ketel is en of deze regelmatig onderhoud heeft gehad.

3.    Wat is de staat van de kruipruimte?

Vraag na of er ooit vochtproblemen zijn geweest, dit is tevens te achterhalen in de vragenlijst ingevuld door de verkoper. Is de kruipruimte werkbaar en zijn er geen schimmels of ongedierte te zien? Dan is dit vaak een goed teken.

4.    Is er een bouwkundig rapport van de woning beschikbaar?

Hoe ouder de woning, hoe groter de kans is op achterstallig onderhoud. Soms is er een bouwkundig rapport beschikbaar die de  gebreken in kaart brengt, zodat u als koper weet waar u aan toe bent en welke kosten er direct gemaakt moeten worden. Onderdeel van het bouwkundig rapport is een asbestinventarisatie. Indien de woning asbestvrij is, wordt er een asbestvrij-verklaring afgegeven.Indien er geen bouwkundig rapport aanwezig is en de woning voor 1990 gebouwd is, is het altijd verstandig  om deze op te laten maken door een onafhankelijke partij. Uiteraard zijn er genoeg woningen voor 1990 gebouwd die nog in uitstekende staat zijn.  

5.    Hoe is de buurt?

Vraag tijdens de bezichtiging naar de buurt/woonwijk. Hoe staat het met de voorzieningen zoals speeltuinen en parkeermogelijkheden. Zijn er winkels en scholen op loopafstand? Loop zelf ook eens rustig rond door de wijk, gaat u zich hier thuis voelen? Denk ook aan de buurtbewoners.

6.    Zijn er bepaalde clausules van toepassing?

Bij oudere woningen komt het vaak voor dat de verkopende partij zich beroept op een ouderdomsclausule. Voormalige huurwoningen van bijvoorbeeld Vestia of Arcade bevatten vaak het niet-zelf-bewoningsclausule. In geval van clausules is het altijd zaak om na te gaan wat de inhoud van de clausule is en welk recht het u ontneemt wanneer u hiermee akkoord gaat.

7.    Erfdienstbaarheden

Eén van de belangrijkste punten bij de aankoop van uw woning. Zijn er erfdienstbaarheden van toepassing? Meestal betreft dit het samen gebruik van bijvoorbeeld een poort/steeg, of een recht van overpad, zodat ook de buren bij hun woning kunnen komen. Echter, kan hier van alles in opgenomen zijn, zeer belangrijk om altijd na te gaan welke erfdienstbaarheden er van toepassing zijn.