Hypotheek afsluiten met een studieschuld: hoe dan?

Met het huidige leenstelsel komt het steeds vaker voor dat studenten hun opleiding afronden met een studieschuld. Maar wat heeft dit nu voor gevolgen bij het aanvragen/afsluiten van een hypotheek?

Meerekenen studieschuld bij hypotheekaanvraag

Een woning kopen met een studieschuld is mogelijk, echter heeft een studieschuld wél invloed op het hypotheekbedrag wat je maximaal kunt lenen. Wanneer je een studieschuld hebt opgebouwd gedurende het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015) wordt dit voor 0,45% meegerekend van je maandelijkse lasten. Val je nog onder het oude leenstelsel (tot 1 juli 2015)? Dan weegt je studieschuld zelfs voor 0,75% mee van je maandelijkse lasten. Kortom een studieschuld zorgt er dus voor dat je maximale hypotheek aanzienlijk lager uit valt, dan wanneer je geen schuld hebt. 

Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag

Omdat je studieschuld niet wordt geregistreerd bij het BKR (Stichting Bureau Krediet Registratie) kunnen banken niet controleren of je een studieschuld hebt en hoe hoog die is. Hierdoor kun je dus je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Echter, is dit niet verstandig. Indien later blijkt dat je toch een studieschuld hebt, vervalt jouw recht op NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Daarnaast bestaat de kans dat je een lening aangaat die je eigenlijk niet kunt betalen, omdat er geen rekening is gehouden met de maandelijkse aflossing aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Eerste aflossen, dan kopen

Bij een hypotheekaanvraag wordt er altijd gekeken naar het oorspronkelijke schuldbedrag, ook indien er al een deel is afgelost. Het is daarom aantrekkelijker om eerst je gehele studieschuld af te lossen voordat je een woning gaat kopen; veilig en bovendien wordt het maximale hypotheekbedrag een flink stuk hoger. Om deze periode te overbruggen, wordt er steeds vaker gekozen voor tijdelijke huur. De vraag naar huurappartementen neemt dan ook steeds verder toe.

Bron: Rabobank 

Herken jij jezelf in bovenstaande situatie en ben je op zoek naar een huurwoning? Maak een persoonlijk account aan en wij brengen je op de hoogte, zodra we nieuw (en passend) aanbod hebben!