Hypotheek: Maximaal lenen vs. Eigen vermogen

Van plan uw eerste woning te kopen? Dan wilt u uiteraard weten hoeveel u kunt lenen bij de bank. Er zijn verschillende online tools om uw maximale hypotheek te berekenen, echter om een reëel beeld te krijgen, raden wij u aan om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur weet precies waar u rekening mee dient te houden en geeft naar aanleiding van uw persoonlijke wensen een passend advies.

Maximaal lenen

Uw maximale hypotheek wordt berekend naar aanleiding van uw bruto jaarinkomen en de waarde van de woning die u wilt kopen. Maar is het altijd verstandig om het maximale eruit te halen?

Bij het aanvragen van een hypotheek dient u rekening te houden met een aantal zaken en risicofactoren. Indien u bijvoorbeeld een studieschuld heeft, kunt u ervoor kiezen om deze wel of niet op te geven tijdens uw hypotheekaanvraag. Een studieschuld heeft invloed op uw maximale hypotheek. Het is echter verstandig om deze wel op te geven om zo te hoge maandlasten te voorkomen. Een studieschuld is niet het enige waar u rekening mee dient te houden bij het aanvragen van uw hypotheek. Toekomstplannen kunnen ook meewegen, bent u bijvoorbeeld van plan minder te gaan werken? Dan is het fijn om een iets lagere hypotheek te hebben, zodat de maandlasten betaalbaar blijven.

Eigen vermogen

Bij de aankoop van een woning is het tegenwoordig gebruikelijk dat u eigen geld ‘meebrengt’. Hiervan dienen de kosten koper te worden betaald, bestaande uit onder andere notariskosten, overdrachtsbelasting en de kadastrale rechten. Kosten koper kunnen niet worden meegefinancierd in uw hypotheek. Daarnaast kunt u eigen geld investeren door bijvoorbeeld een deel van de koopsom te betalen. Zodoende wordt uw hypotheek en daarmee de maandelijkse woonlasten lager worden. 

Bij een nieuwbouwwoning kan eigen vermogen voordelig zijn om het meerwerk van aan te schaffen. Het meerwerk kan namelijk niet altijd mee worden genomen in de aanneemsom en hiermee dus ook niet in de hypotheekaanvraag.

 

Let op: Wanneer u woningzoekende bent, is het handig tijdig op zoek te gaan naar een financieel adviseur. Zodra u grondig geïnformeerd bent over de verschillende hypotheekvormen en het bedrag wat voor u aantrekkelijk is om te lenen, kunt u gerichter zoeken naar een woning en kan dit tevens uw onderhandelingspositie versterken. U kunt bijvoorbeeld terecht bij DBZ adviseurs voor een oriënterend adviesgesprek.