Een woning kopen, waar begin je?

Een woning kopen is één van de grootste en belangrijkste beslissingen in het leven, zeker als het gaat om de aankoop van jouw eerste woning. Alles is nieuw en spannend en de grote vraag luidt, waar begin ik? Wij helpen je graag op weg!

1. Bepaal het budget 

Weet wat je maximaal te besteden hebt. Voor je de zoektocht begint, is het handig een gesprek in te plannen bij een hypotheekadviseur. Zo weet je binnen welke prijsklasse je een woning kunt kopen en hoe alles rondom een hypotheek precies werkt!

Let op: wanneer je een bestaande woning koopt, komen bovenop de vragenprijs de ‘kosten koper’. Hieronder vallen onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten en de makelaarskosten. Koop je je eerste woning en ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Goed nieuws, vanaf 1 januari 2021 vervalt (eenmalig) de overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning.

Gaat de voorkeur uit naar een nieuwbouwwoning? Let er in dit geval op dat de meerwerkopties, zoals uitbouwen, dakramen, indelingswijzigingen e.d. niet altijd mee worden genomen in de aanneemsom en hiermee dus ook niet in de hypotheekaanvraag.

2. Bepaal je woonwensen

Maak een lijstje met woonwensen! Dit geeft je een reëel inzicht en hiermee kun je woningen beter met elkaar vergelijken. Een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de  uiteindelijke keuze, zijn bijvoorbeeld de locatie van de woning, je toekomstplannen, de voorzieningen in de wijk. Het type en de indeling van de woning kunnen ook een rol spelen. Eerder hebben wij hier een uitgebreid artikel aan gewijd, deze tref je hier.

3. Start de zoektocht 

Nu je inzichtelijk hebt wat je kunt besteden en aan welke wensen/eisen de woning moet voldoen, kun je gericht op zoek gaan naar jouw droomhuis. Eén manier om dit te doen is een zoekopdracht uitzetten bij Funda, hierbij kunnen alle wensen en eisen ingevuld worden en word je door Funda op de hoogte gehouden van nieuw aanbod. Wat ook handig is, om bij een lokale makelaar een zoekopdracht uit te zetten. Soms wordt er met een klantenbestand gewerkt, waar bijvoorbeeld een vooraankondiging van de woning wordt gedaan. Zo ben je er als eerste bij! Wij, Wendy van der Voort, werken met een persoonlijk zoekprofiel. Door een account aan te maken op onze website, kun je een eigen zoekprofiel instellen en deze geheel naar wens invullen. Mochten wij passend aanbod hebben, dan krijg je direct een matchmail, zodra wij de woning op onze site hebben geplaatst. Lees hier meer over in dit artikel!

4. Plan een bezichtiging!

Jouw droomhuis gevonden? Plan zo snel mogelijk een bezichtiging in! Een bezichtiging kun je inplannen door contact op te nemen met de verkoopmakelaar. OF je kunt een aankoopmakelaar in armen nemen. Met een aankoopmakelaar sta je sterker in je schoenen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar snel schakelen met andere makelaars en op deze wijze een helder advies over de woning geven. Tevens dragen zij zorg voor het contact met de verkopend makelaar en worden belangrijke zaken gecheckt die je wellicht als koper zijnde over het hoofd ziet!