De historische omgeving van De Harmonie in Naaldwijk

“De Harmonie is nostalgie en had nooit gesloopt mogen worden.”

Op de hoek van de Verdilaan en de Dijkweg, waar nu bouwplannen zijn voor een appartementencomplex,  stond tot 2009 het gebouw De Harmonie. Dit gebouw doet bij vele Westlanders nog herinneringen oproepen. Zo ook bij Leo Tabben (82) uit Naaldwijk. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft Leo van 1942 tot 1944 in De Harmonie gewoond met zijn ouders, broers en zussen. Het gezin was vanwege de oorlog geëvacueerd vanuit Hoek van Holland.

De Harmonie had voor 1942 gediend als pastorie, waarnaast een rooms-katholieke kerk en een begraafplaats gevestigd waren. Op het moment dat Leo met het gezin De Harmonie betrok, was de kerk reeds gesloopt. Er was nog wel een woning geschakeld aan het gebouw van De Harmonie: “Als je binnen kwam in De Harmonie, dan had je eerst een zilverpapier kamertje. Hier moesten wij langs om bij onze slaapkamer te komen. Vroeger kon je zilverpapier sparen, dit werd bewaard voor de missie en dat bracht geld op.” In de tijd dat Leo in De Harmonie woonde, ging hij naar lagere jongensschool Sint Leonardus. De Sint Leonardusschool was vlak achter De Harmonie gevestigd in de Havenstraat en heeft voor vele warme jeugdherinneringen.

De Sint Leonardusschool, die in 1980 is gesloopt, is niet het enige gebouw dat in de omgeving rondom De Harmonie nostalgische gevoelens oproept. Klompenmaker van Broeck, Huize Bijdorp wat toen der tijd diende als bejaardentehuis en het oude tramstation, brengen tevens veel herinneringen met zich mee.

Nadat de familie Tabben uit De Harmonie is vertrokken, heeft het gebouw zijn dienst gedaan als vereniging voor de verkenners. Tevens heeft een schietvereniging zich gevestigd in De Harmonie en muziekschool Fusica, welke nu is gevestigd aan de Havenstraat 32.  

Leo betreurt het feit dat de Harmonie nooit is aangemerkt als monument. Echter, staat hij open voor de bouwplannen op de plaats van De Harmonie: “Er is een continu tekort aan woningen, waar appartementencomplex goed aan zou doen.”

      

Pastorie en kerk 1905 (Bron: Peter Lock)             Sint Leonardusschool (Bron: Over het Westland) 

   

De oude Harmonie (Bron: WOS)                                              Klompenmaker van den Broeck (Bron: Nostalgisch Westland)

Recent bekeken