6x aankooptips voor starters!

Ben je starter (18-35 jaar) en op zoek naar een geschikte woonruimte? Neem dit artikel aandachtig door! De huizenmarkt is langzamerhand wat aan het afkoelen, dit betekent niet per direct dat het vinden van een geschikte woning ook makkelijker is. Zeker voor starters blijft dit een uitdaging. We geven graag een aantal tips om de zoektocht wellicht iets makkelijker te maken!

 1. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur
  Voordat je gericht op zoek gaat naar een woonruimte, is het fijn om te weten welk bedrag je (ongeveer) kunt lenen. Op deze wijze shop je niet boven jouw budget en kun je sneller schakelen. Het eerste gesprek bij een hypotheekadviseur is vaak een gratis adviesgesprek. Je maakt zodoende nog niet direct kosten.
 2. Ga na of je in aanmerking komt voor de starterslening
  Bij veel gemeenten kun je een starterslening aanvragen, zo ook bij de Gemeente Westland. Dit is in het leven geroepen om starters tegemoet te komen. De starterslening bedraagt maximaal € 30.000,- en kan worden aangevraagd voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen. Hiervoor dient wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden in Westland:
  • Aanvrager of medeaanvrager is 21 jaar of ouder;
  • Je dient minimaal 1 jaar ingeschreven te staan in de gemeente Westland;
  • Voor zowel aanvrager als medeaanvrager is het de eerste koopwoning;
  • De kosten van de woning (koop/aanneemsom v.o.n., verbeterkosten/meerwerkkosten) mogen niet meer bedragen dan € 355.000,-
  Bekijk voor de gehele voorwaarden de volgende link.
 3. Pushmeldingen van Funda
  Op Funda kun je een persoonlijke zoekopdracht instellen, mocht er iets beschikbaar komen wat aan jouw wensen voldoet, ontvang je hier automatisch een mail van! Bij sommige makelaars is het ook mogelijk om (gratis) een persoonlijk account aan te maken op hun website. Hier kun je vervolgens ook jouw wensen, budget, zoeklocatie etc. doorgeven. Zo ben je als één van de eerste op de hoogte van nieuw aanbod en weet je zeker dat je niets mist! èInschrijven op onze website is ook mogelijk! Klik hier.
 4. Sluit een hypotheek af met NHG-garantie
  NHG-garantie geeft je als koper een extra stukje zekerheid. Gebeurt er iets in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Dan kun je met NHG vertrouwen op een vangnet. Daarnaast krijg je korting op je hypotheekrente indien je de hypotheek afsluit met NHG-garantie. Het aankoopbedrag van de woning mag maximaal € 355.000,- bedragen inclusief eventuele verbouwingskosten. Let op: er wordt wel een eenmalige afsluitprovisie in rekening gebracht indien je de woning koopt met NHG-garantie.
 5. Maak gebruik van de startersvrijstelling (overdrachtsbelasting)
  Is de koopsom van jouw woning € 400.000,- of lager? Dan kun je misschien een startersvrijstelling krijgen voor de overdrachtsbelasting. Let op, het is wel van belang dat er aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
  • Je gaat de woning zelf voor langere tijd bewonen;
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment dat je de woning verkrijgt;
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling.
  Twijfel je of je in aanmerking komt? Lees alle voorwaarden op de site van de Belastingdienst.
 6. TIP 6: Schakel een aankoopmakelaar in!
  Een investering die vaak wordt terugverdiend op het aankoopbedrag. Een aankoopmakelaar heeft kennis (van de markt en bouwkundige aspecten) en ervaring wat zorgt voor een goede onderhandelpositie. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar om realistisch naar de koop te blijven kijken, zodat je geen ‘kat in de zak’ koopt.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je een vrijblijvend adviesgesprek inplannen? Neem direct contact met ons op, wij staan voor je klaar!