Woning aankopen

Een woning kopen, waar begin ik?

Een woning kopen is één van de grootste en belangrijkste beslissingen in het leven, zeker als het gaat om de aankoop van uw eerste woning. Alles is nieuw en spannend en de grote vraag luidt, waar begin ik? Wij helpen u graag op weg!

1. Bepaal het budget

Weet wat u maximaal te besteden heeft. Voor u de zoektocht begint, is het handig een gesprek in te plannen bij een hypotheekadviseur. Zo weet u binnen welke prijsklasse u een woning kunt kopen en hoe alles rondom een hypotheek precies werkt!

Wanneer u een bestaande woning koopt, komen bovenop de vragenprijs de ‘kosten koper’. Hieronder vallen onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten, het opmaken van een taxatierapport, de kosten voor uw hypotheekofferte en de makelaarskosten. Koopt u uw eerste woning en bent u tussen de 18 en 35 jaar oud? Goed nieuws, vanaf 1 april 2021 vervalt (eenmalig) de overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning tot € 400.000,00.

Gaat de voorkeur uit naar een nieuwbouwwoning? Let er in dit geval op dat de meerwerkopties, zoals uitbouwen, dakramen, indelingswijzigingen e.d. niet altijd mee worden genomen in de aanneemsom en hiermee dus ook niet in de hypotheekaanvraag.

2. Oriëntatie (met aankoopmakelaar)

Maak een lijstje met woonwensen! Dit geeft u reëel inzicht in uw wensen en hiermee kunt u woningen beter met elkaar vergelijken. Een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de  uiteindelijke keuze, zijn bijvoorbeeld de locatie van de woning, uw toekomstplannen, de voorzieningen in de wijk. Het type en de indeling van de woning kan ook een rol spelen. Het is ook belangrijk om de toekomstige ontwikkeling van de buurt na te zien. Uw woonwensen kunnen we eventueel samen met u vaststellen, zodat de zoektocht gericht plaats kan vinden.

Zodra u inzichtelijk heeft wat u kunt besteden en aan welke wensen/eisen de woning moet voldoen, kunt u gericht op zoek gaan naar uw droomhuis. Een manier om dit te doen is, een online zoekopdracht uitzetten bij een lokale makelaar of op Funda. Wij werken bijvoorbeeld zelf met een persoonlijk zoekprofiel. Door een account aan te maken op onze website, kunt u een eigen zoekprofiel instellen en deze geheel naar wens invullen. Mochten wij passend aanbod hebben, dan krijgt u direct een matchmail, zodra wij een passende woning op onze site hebben geplaatst (mits u deze op dagelijks heeft ingesteld).

Een andere, effectieve manier is een aankoopmakelaar inschakelen. Als aankoopmakelaar kunnen wij u ondersteunen op verschillende gebieden. Indien wenselijk kunnen wij actief mee zoeken naar uw droomwoning. Door onze marktkennis en onderlinge verhoudingen met collega-makelaars, zijn we er als één van de eerste bij!

3. Bezichtigen

Heeft u reeds een woning op het oog? Dan kunnen wij u ondersteunen tijdens de bezichtiging. Een extra paar ogen met de nodige bouwkundige kennis. Door een goede voorbereiding en het stellen van de juiste vragen, wordt u vaak serieuzer genomen. 

4. Bieden + Onderhandelen

Bent u na de bezichtiging razend enthousiast over de woning? Dan gaat het spannendste traject beginnen, het bieden en onderhandelen. Wij checken voor u of de vraagprijs reëel en marktconform is, zodat er tevens een reëel bod gedaan kan worden inclusief eventuele ontbindende en aanvullende voorwaarden. Wij zijn niet emotioneel betrokken bij de aankoop van de woning, dit zorgt ervoor dat wij een betere prijs voor u kunnen onderhandelen. 

5. Contractafhandeling

Het is zover, we hebben een akkoord bereikt met de verkopende partij! De verkoopmakelaar zal de koopovereenkomst verzorgen, welke wij samen met u doornemen. We controleren het koopcontract op juistheid, juridische aspecten en bijzondere bepalingen. Indien alle stukken in orde zijn, kan het koopcontract worden ondertekend. De laatste stap is de overdracht van de woning bij de notaris. Voorafgaand de overdracht, vindt er veelal een eindinspectie plaats, zodat de staat van de woning kan worden gecontroleerd. Dit kunnen wij eveneens samen met u oppakken!

Het aankoopproces verschilt per koper, het proces kan dan ook naar wens worden ingevuld. Tijdens een afspraak stemmen we verschillende zaken met u af, zoals uw woonwensen, het bezichtigen van de woning en onderzoek naar de juridische stukken (akte van levering, kadaster e.d.). In geval van een appartement wordt tevens onderzoek gedaan naar de stukken van de vereniging van eigenaren. Daarnaast bespreken we de onderhandeling en het advies inzake de koopovereenkomst. Na het afstemmen van deze zaken stellen we een passend voorstel voor u op.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is een investering, echter bent u verzekerd van deskundigheid en marktkennis. Het scheelt u in tijd en moeite. De investering wordt tevens vaak terug verdiend op het aankoopbedrag. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij vertellen het u graag!