Nee. Het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft namelijk in een vonnis bepaald dat de vraagprijs van een woning een uitnodiging is tot het doen van een bod. Als u de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, dan doet u een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen. Hij kan zelfs besluiten de vraagprijs tijdens de onderhandelingen te verhogen.
In de koopovereenkomst zijn ontbindende voorwaarden opgenomen. De standaardtermijn voor het ontbinden van het contract wanneer de financiering niet rondkomt varieert van 6 tot 8 weken. Om aan te kunnen tonen dat u de financiering echt niet rond kunt krijgen, is minimaal één en soms zelf twee onderbouwende afwijzingen van hypotheek verstrekkers nodig. Indien de koop definitief is en de afwijzing voor de hypotheek valt buiten de standaardtermijn voor het ontbinden van het contract, moet u als koper een boete van 10% van de koopsom betalen. Let op: in veel gevallen kan er uitstel worden aangevraagd bij de contractpartijen.
Indien de ouderdomsclausule van toepassing is op een woning, is het handig om een bouwkundige keuring van de woning op te laten maken. Dit betekent namelijk dat de eisen die aan de bouwkaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. Meestal wordt deze clausule toegepast bij woningen die ouder zijn dan 50 jaar.
Door een bouwkundige keuring op te laten maken, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Je kunt een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op laten nemen of uit laten voeren tijdens de 3 dagen bedenktijd.
Als een object 'onder bod' is, is de verkoper in onderhandeling met een serieus geïnteresseerde. Wanneer een woning precies het label 'onder bod' krijgt verschilt per makelaar. Als je een object 'onder bod' vermeldt ziet op onze website, betekent dit dat wij akkoord hebben bereikt met een koper over de prijs en alle voorwaarden. Echter, kan het ook zo zijn dat een makelaar een object 'onder bod' vermeldt wanneer het eerste bod binnen is.
Tijdens de onderhandelingen mogen andere geïnteresseerden nog steeds bieden op het object, zelfs als koper en verkoper al mondeling overeenstemming hebben bereikt. De koop is pas definitief als beide partijen hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet (het schriftelijkheidsvereiste).
Let op: Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Op Funda staat een object soms nog 'onder bod'. In deze fase nemen makelaars geen biedingen meer aan.
Kosten koper (k.k.) betekent, dat de koper alle kosten verband houdende met de overdracht van de aangekochte woning voor zijn rekening neemt. Onder de kosten koper vallen de volgende kosten:
- Overdrachtsbelasting (percentage varieert);
- Notariskosten voor de opmaak van de akte van levering;
- Kadasterkosten voor inschrijving akte van levering.
Naast deze kosten dient de koper, ook rekening te houden met:
- Notariskosten voor de opmaak van de hypotheekakte;
- Kadasterkosten voor inschrijving hypotheekakte;
- Taxatiekosten;
- Kosten NHG-garantie (indien van toepassing);
- Kosten bankgarantie/waarborgsom;
- Kosten aankoopmakelaar (indien van toepassing);
- Bemiddelingskosten hypotheekadviseur;
- Kosten bouwtechnische keuring (indien van toepassing).
Onder de kosten koper vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/ haar woning dan zal de verkoper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning zal de koper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Houdt hier dus rekening mee indien u een woning koopt.
Voor vragen kun je uiteraard bij ons kantoor terecht!
Na het tekenen van de koopovereenkomst, heeft u als koper wettelijke bedenktijd. Gedurende de bedenktijd kunt u zonder opgaaf van reden afzien van de koop. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst hebt ontvangen.
De bedenktijd:
Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning die je bij aankoop niet hebt kunnen zien, maar waar je na aankoop wel last van kunt hebben. Een gebrek waarvan zowel jij als de verkoper voorafgaand de aankoop niet op de hoogte was.
Bij een verborgen gebrek kun je denken aan betonrot, houtworm, funderingsproblemen, lekkage in riolering, dak of douche, etc. Indien er sprake is van een ernstig gebrek (die het normale gebruik van de woning belemmert) of bij een schending van de mededelingsplicht van verkoper, kan verkoper aansprakelijk zijn. De aansprakelijkheid van verkoper is tevens afhankelijk van de clausules die in de koopovereenkomst zijn opgenomen (bijv. ouderdomsclausule, niet-zelfbewoningsclausule) en de verkoopprijs kan een rol spelen.
Let op! Als koper heb je ook onderzoeksplicht. Informatie over de woning die openbaar beschikbaar is, kun je onderzoeken (bestemming op ruimtelijkeplannen.nl, staat van de bodem kun je achterhalen middels het Bodemloket). Twijfel je over de bouwkundige staat van de woning? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren en kom niet voor verrassingen te staan achteraf. Liever een extra paar ogen tijdens het gehele aankooptraject? Schakel ons in als aankoopmakelaar.
De feitelijke levering is het moment waarop je de sleutels van de woning overhandigd krijgt. De juridische levering vindt plaats wanneer de akte van levering wordt gepasseerd bij de notaris. Meestal vallen de feitelijke levering en de juridische levering gelijktijdig plaats. Het kan voorkomen dat de feitelijke levering eerder plaatsvindt dan de juridische levering. In dit geval gaat het risico van de onroerende zaak over naar de koper vanaf de feitelijke levering (sleuteloverdracht).
Sinds 1 januari 2023 is een biedlogboek verplicht en heeft de kandidaat-koper recht op inzage, wanneer de verkoop via een NVM-, VBO- of Vastgoedpro-makelaar plaatsvindt. Het logboek wordt altijd pas achteraf gedeeld wanneer de koop definitief is.
Wij werken hiervoor met Eerlijkbieden.nl waarbij een digitaal biedformulier wordt verstrekt wat zeer gebruikersvriendelijk is. In het digitale biedformulier worden alle onderdelen aangegeven die je in dient te vullen als geïnteresseerde:
- Persoonsgegevens;
- Gewenste koopsom;
- Eventuele ontbindende voorwaarden: bijvoorbeeld financieel voorbehoud, bouwtechnische keuring, verkoop eigen woning;
- Voorkeur overdrachtsdatum: zo snel mogelijk, in overleg of geef een specifieke datum op;
- Geldigheidsduur van jouw bod: dit is geen verplicht veld maar wel handig om in te vullen, indien er geen datum wordt ingevuld blijft het bod in principe (voor onbepaalde tijd) geldig;
- Bericht aan verkopers: je kunt een persoonlijke boodschap achterlaten voor de verkopende partij! Deze boodschap wordt achteraf niet gedeeld in het biedlogboek.
Heb je vragen of is iets nog niet helemaal duidelijk? We helpen je graag verder.
Met een persoonlijk account blijf je op de hoogte van ons woningaanbod, kun je panden volgen en opslaan als favoriet!
Maak gebruik van onze gratis zoekservice en wees als één van de eerste op de hoogte van binnenkomend aanbod! Daarnaast wordt niet al ons aanbod op Funda geplaatst.
Vul uw zoekprofiel zo compleet mogelijk in, zodat u uitsluitend aanbod ontvangt wat aan jouw wensen voldoet. Zorg er tevens voor dat uw contactgegevens compleet zijn, zoals uw telefoonnummer en email. Op deze manier kunnen wij u altijd bereiken indien nodig.
De makelaar kan met meerdere gegadigden tegelijk onderhandelen. Dit dient hij echter wel aan de betrokkenen kenbaar te maken.
Je kunt niet afdwingen dat je in onderhandeling bent. Je bent pas in onderhandeling als de verkopend makelaar reageert op jouw bod. Dus: als de verkopend makelaar een tegenvoorstel doet. Ook kan de verkopend makelaar uitdrukkelijk aangeven dat hij met jou in onderhandeling is. Je bent nog niet in onderhandeling als de verkopend makelaar aangeeft dat hij jouw bod met de verkoper zal overleggen.
Mocht er een beschikbare woning
online gepresenteerd zijn, dan kunt u via de mail of telefonisch uw interesse
doorgeven. Vervolgens ontvangt u van ons een mail met informatie over het
object en twee formulieren, te weten: het inschrijf- en AVG formulier. U dient
deze formulieren compleet in te vullen, zodat we uw aanvraag in behandeling
kunnen nemen.
Om uw aanvraag in behandeling te
kunnen nemen, dient u minimaal 3x de kale maandhuur te verdienen. Het inkomen
van uw partner mag voor 50% meegerekend worden. Vervolgens worden uit alle
ingekomen inschrijvingen, de drie meest geschikte kandidaten benaderd voor een
bezichtiging. Deze kandidaten passen het best in het profiel van de woning,
denk bijvoorbeeld aan gezinssamenstelling of het houden van huisdieren. Het kan
ook voorkomen dat er geen bezichtigen worden gehouden, maar dat een Open Huis
de voorkeur heeft om de woning te tonen aan de geïnteresseerden. Mocht u
hiervoor in aanmerking komen, dan ontvangt u hiervoor een uitnodiging.
De kandidaten die niet worden
uitgenodigd plaatsen wij op de reservelijst. Na de bezichtigingen, met de eerst
geselecteerde kandidaten, worden de financiële documenten van deze kandidaten opgevraagd.
Dit is om te toetsen of de kandidaten voldoen aan de financiële eisen. Na het
aanleveren van de gevraagde stukken, voeren wij een persoons- en
kredietwaardigheidscheck uit.
Vervolgens wordt in overleg met
verhuurder de best passende kandidaat gekozen, hierbij worden alle onderdelen
meegewogen (gezinssamenstelling, financiële situatie, dienstverband, algehele
indruk tijdens de bezichtiging, etc.). Voordat de selectie plaats vindt,
verneemt u van ons de datum waarop deze plaats vindt. De drie kandidaten worden
allen op de hoogte gebracht. Wanneer u afvalt tijdens de laatste selectie, dan
wordt u hierover geïnformeerd en wordt ook de reden van afwijzing aangegeven.
Wanneer de drie geselecteerde kandidaten afzien van hun optie om de woning te
huren, worden de kandidaten van de reservelijst benaderd. Hier zal vervolgens
hetzelfde traject voor aanvangen.
De huurprijs van sociale
huurwoningen wordt berekend doormiddel van een puntentelling conform het
woningwaarderingsstelsel. Een woning krijgt een bepaald aantal punten, deze
punten worden beïnvloed door oppervlakte, energielabel, installaties, etc. Hoe
meer punten een woning heeft hoe meer huur er gevraagd kan worden. Wilt u meer
weten over het waarderingsstelsel, klik dan hier.
De wet goed verhuurderschap
verplicht dat gemeenten een platform beschikbaar stellen voor huurders om
meldingen door te geven, zodat de gemeente kan handhaven. Voor gemeente
Rotterdam kunt u naar de website Meldpunt
Rotterdam.
De wet goed verhuurderschap verplicht dat gemeenten een platform beschikbaar stellen voor huurders om meldingen door te geven, zodat de gemeente kan handhaven. Voor gemeente Westland is de meldpunt nog niet actief, vanaf 1 januari 2024 is dit verplicht.
Deze wet gaat er voor zorgen dat
huurders van een woning in het middensegment, een eerlijke prijs betalen voor
hun woning. De wet heeft 4 doelen:
Deze wet maakt gebruik van het
woningwaarderingsstelsel. Zo wordt de grens van de huurprijsbescherming, het
aantal punten conform het woningwaarderingsstelsel, verhoogt. Dit om de
kwaliteit van de woning in het middensegment beter overeen te laten komen met
de huurprijs. Ook zal het woningwaarderingsstelsel dwingend worden gemaakt en
zullen de gemeenten daar toezicht op houden. Energie labels gaan in de
puntentelling ook zwaarder meetellen. Label E, G en F krijgen punten aftrek en label
A of hoger, krijgt extra punten. Meer weten over de wet betaalbare huur, klik hier.
Verhuur je een woning in de vrije sector? Dan is de maximale huurverhoging in 2023 wettelijk vastgesteld op 4,1%. De huurverhoging in de vrije sector is gekoppeld aan de loontontwikkeling als die lager is dan de inflatie.
Valt jouw huurwoning in de sociale huurcategorie? Dan zijn er strengere regels verbonden aan de maximale huurverhoging, raadpleeg hiervoor de site van de rijksoverheid.
De waarborgsom mag maximaal 2 maandhuren bedragen.
Sinds 1 juli 2023 geldt er een landelijke basisnorm voor goed verhuurderschap. Deze bestaat uit een aantal algemene regels. Deze regels gelden voor alle verhuurders en verhuurbemiddelaars. De wet gaat in op de volgende punten:
Voor meer informatie over dit
onderwerp kunt u naar de website
van Volkshuisvesting Nederland.
Ook is er een uitleg video in het Nederlands,
Engels,
Spaans,
Pools,
Roemeens
en Bulgaars.
Een sociale huurwoning is een
woning met een begrensde huur, de huur mag niet hoger zijn dan een bepaald
bedrag conform het woningwaarderingsstelsel. Huurt u een sociale huurwoning? En
bent u het niet eens met de hoogte van de huurprijs of de jaarlijkse
huurverhoging? Of heeft u een verschil van mening met uw verhuurder over het
onderhoud of de servicekosten? Lees hier meer
of vraag de huurcommissie om advies.
Een huurwoning in de vrije sector moet voldoen aan een aantal regels:
Is het verschil tussen een sociale huurwoning en een woning in de vrije sector nog niet helemaal duidelijk kunt u hier meer informatie vinden.
Bij gebreken is het als eerste
heel belangrijk dat de beheerder of verhuurder op de hoogte gebracht wordt,
zodat zij kunnen zorgdragen voor herstel van het gebrek. Bent u benieuwd of u
wellicht recht op huurverlaging heeft of wie het gebrek moet herstellen, dan
kunt u meer informatie vinden in het gebrekenboek.
Servicekosten zijn kosten voor
bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud of een huismeester. De servicekosten
zijn een schatting van de kosten afgeleid uit voorgaande jaren. Dit om de
kosten hiervan te kunnen dekken.
U krijgt van uw verhuurder één
keer per jaar een jaarafrekening (eindafrekening) voor de servicekosten. Hier
wordt door de verhuurder/beheerder gekeken hoeveel kosten er daadwerkelijk zijn
gemaakt en hoeveel er door de huurders als voorschot is betaald. Zijn de
werkelijke kosten hoger dan wat u vooraf heeft betaald? Dan moet u bijbetalen.
Zijn de werkelijke kosten lager? Dan krijgt u geld terug.
Wenst u meer informatie neem een
kijkje in het beleidsboek
servicekosten.
Er zijn een aantal verschillende type huurcontracten mogelijk conform de modelovereenkomst van de ROZ:
Kies je voor optie 1, 2 of 4 dan komt aan huurder huurbescherming toe vanaf de aanvangsdatum van de huurovereenkomst. Ga je voor optie 2, geniet de huurder gedurende de bepaalde tijd geen huurbescherming. Indien de overeenkomst na de bepaalde tijd wordt verlengd naar een onbepaalde tijd contract, komt de huurder wél huurbescherming toe.
Wil je meer advies over welk type huurcontract nu verstandig is? Neem vrijblijvend contact met ons op, we adviseren je graag!
Iedere woning is anders, u kunt hierbij denken aan de onderhoudsstaat van de woning, maar ook zaken als een uitbouw, dakkapel, de keuken en badkamer spelen een rol bij het bepalen van de waarde van uw woning. Dit is ook één van de redenen waarom wij, als makelaar in Westland, graag eerst bij u langs komen voordat wij een persoonlijk voorstel ten aanzien van onze dienstverlening en de vraagprijs opmaken.
Indien u een appartement bezit, wordt er tevens vooronderzoek gedaan naar de VvE en hoe actief deze is.
Op basis van bovenstaande zaken en inachtneming van het woon- en perceeloppervlak, kan een realistisch vraagprijsvoorstel worden uitgebracht. Daarnaast brengen we direct een advies uit, wat er eventueel verbeterd kan worden aan de woning om het beste resultaat uit de verkoop te halen!
Uw woning verkopen? Wij denken graag met u mee! Vraag een vrijblijvend gesprek aan.
De makelaarscourtage die wordt gerekend, verschilt per makelaar. Eén van onze kernwaarden is eerlijkheid, zodoende berekenen wij onze makelaarscourtage over de vraagprijs van uw woning. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent qua kosten. Daarnaast doen wij voorafgaand de verkoop een uitgebreid verkoopplan toekomen, waarin wij een realistisch vraagprijsadvies uitbrengen.
Let op: Het kan ook zo zijn dat een makelaarscourtage wordt gerekend over de uiteindelijke verkoopprijs of dat een makelaar werkt met een bonuscourtage. Hierbij kan de makelaarscourtage lager worden ingezet en betaalt u bijvoorbeeld 10% over het bedrag wat boven de vraagprijs wordt geboden. Lees de aanbieding van de makelaar goed door, zodat je weet waar je aan toe bent. Twijfelt je ergens over? Vraag om uitleg bij de makelaar.
Ben je van plan jouw woning te verkopen? Dan hebben wij als makelaar wat aanvullende documentatie om de verkoop op te starten, om te beginnen hebben wij nodig: