5X TIPS VOOR HET BIEDEN OP EEN WONING

Je hebt jouw droomwoning gezien en wil deze kans niet laten schieten! Maar hoe breng je nu een realistisch voorstel uit?

Tip 1: Weet wat je kunt besteden!

Voordat je een realistisch voorstel uitbrengt op een woning, is het fijn om te weten welk bedrag je kunt lenen. Op deze wijze shop je niet boven jouw budget en kun je sneller schakelen. Ga zodoende eerst in gesprek met een financieel adviseur.

Tip 2: Doe onderzoek naar de woning

Vraag de verkoopdocumentatie (zoals de vragenlijst, lijst van zaken en de eigendomsinformatie) op en neem deze door. Raadpleeg openbare bronnen zoals ruimtelijkeplannen.nl om de plannen in de buurt te bekijken. Daarnaast koop je voor € 17,75 bij het kadaster een woningrapport, waarin o.a. is opgenomen:

-       De geschatte waarde van de woning;

-       De verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de omgeving;

-       Bouwjaar, inhoud, oppervlakte.

Op deze manier krijg je een beter inzicht van de woningwaarde en kun je hier je voorstel op baseren. Uiteraard kun je ook de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen.

Tip 3: Vraag naar de reden van verkoop

Het is niet zo dat de woning altijd wordt gegund aan de hoogste bieder. Als verkoper op korte termijn de woning dient te verlaten, kan het zo zijn dat hij eerder kiest voor een koper met een lager voorstel die mee kan werken aan een snelle overdracht. Vraag zodoende altijd om de reden van verkoop en op welk termijn de woning kan worden overgedragen, zodat je hierop in kunt spelen.

Tip 4: Breng je bod altijd schriftelijk uit en vermeld duidelijk onder welke voorwaarden jouw bod geldt

Dien je bod altijd schriftelijk in bij de verkopend makelaar en vraag om een ontvangstbevestiging, zodat je weet dat de bieding is ontvangen. Vermeld de volgende zaken bij het bod:

-       De hoogte van jouw bod;

-       Eventuele ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld als je financieel voorbehoud nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen;

-       Wanneer je de woning wil betrekken, de voorkeur voor overdrachtsdatum; 

-       Of je roerende zaken wil overnemen;

-       Tot wanneer jouw bod geldig is.

Het is voor verkoper daarnaast ook fijn om te weten of je nog ruimte hebt voor verdere onderhandeling of dat dit direct een eindvoorstel is.

Tip 5: Blijf objectief

Blijf zakelijk naar de koop kijken en laat je niet in de weg zitten door je gevoel. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar door zakelijk naar de koop te blijven kijken, kun je uiteindelijk ook de beste deal sluiten en houd je er een goed gevoel aan over. Wil je meer tips of heb je een vertrekpunt nodig? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met ons in via onderstaand mailadres!

E: info@wendyvandervoort.nl