Hoe maak ik mijn woning aantrekkelijker?

Verkopers opgelet! Nu kopers meer tijd en keuze krijgen om een huis te vinden, wegen de kwaliteitsverschillen tussen woningen steeds zwaarder in het verkoopproces. Hoe springt jouw woning er dan tussenuit? We geven je graag een aantal tips!

1. Duurzaamheid trekt aan

Duurzaamheid staat op tweede plek in het woonwensen lijstje van de gemiddelde woningzoeker op Funda. Vorig jaar stond duurzaamheid nog op de vijfde plaats, een behoorlijke stijging dus.

Maar wat is nu duurzaam? Voor de een betekent dit lage energiekosten, waar anderen meer op levensloopbestendigheid van de woning letten. Dit verschilt uiteraard per doelgroep. In ieder geval vindt 67% van de woningzoekenden op Funda een energielabel belangrijk. 86% is zelfs van mening dat een woning met een goed label meer geld waard is. Onder de noemer goed worden in dit geval energielabel A en B verstaan.

Twijfel je nog om jouw woning te verduurzamen? Het kan dus weldegelijk de koper van jouw woning opleveren. Naast dat het de verkoop ten goede komt, kan er subsidie aangevraagd worden (check de regels op de site van de Rijksoverheid) voor het nemen van verduurzamende maatregelen. En voor zolang je er zelf nog woont, geeft het uiteraard ook meer comfort en lagere energielasten!

2. De woning is zonder al te veel extra kosten te betrekken

Uit onze ervaring blijkt dat instapklare woningen het beter doen in de huidige markt. Het aantal dagen dat dergelijke woningen op de markt staan, is aanzienlijk lager dan de zogeheten kluswoningen. Zorg ervoor dat jouw woning er representatief bijstaat en werk achterstallig onderhoud weg:

-       Pak de piepende deurkruk aan, het bladderende verfwerk, de loszittende plint;

-       Geef de keuken een eigentijdse uitstraling door bijvoorbeeld de keukenkastjes te wrappen of de frontjes te vervangen.

3. Zorg voor licht en ruimte!

Licht en ruimte staan op plek 1 en 3 in het wensenlijstje van de woningzoekende. Met de één kun je de ander creëren. Hoe dan? 

-       Lichte kleuren op de wanden en het plafond geven eerder een ruimtelijk gevoel;

-       Snoei bomen en planten die het lichtinval belemmeren en vergeet de ramen niet te zemen! Niet het leukste klusje, maar het telt zeker mee.

-       Doe gordijnen open en zorg dat overige raamdecoratie het licht niet te veel belemmert.

-       Haal meubilair, zoals de bank en bedden, een stukje van de wand af, dit oogt ruimtelijker;

-       Haal onnodige meubelstukken (losse kastjes, bureaus, etc.) weg en sla deze indien mogelijk tijdelijk op.

Wil je eens sparren over hoe je jouw woning het beste op de markt kunt zetten? Neem contact met ons op voor meer vrijblijvende tips, zodat je het verkooptraject (wellicht samen met ons) succesvol kan oppakken! Een goede voorbereiding is het halve werk. 

 

** Cijfers zijn gemiddelden en afkomstig vanuit meerdere onderzoeken gehouden onder Funda gebruikers.